Zoeken
  • Team Willard

INTERVIEW WITH A TEENAGER

Een ontmoeting met Chamberlain Bauder, een zeventienjarige tiener

Foto: Tom Struyf en Geert De Vleesschauwer op één van de voetbalvelden van de Amerikaanse middelbare school South Seneca High. © Fien Leysen

South Seneca High School

Tina Bauder, leerkracht geschiedenis, geeft ons een rondleiding in de middelbare school waar ze werkt. In de wijde hallen, die zo uit een Hollywood film lijken te komen, passeert een man op een boen-machine. De vloer blinkt alsof hij nieuw is. De school maakt zich klaar voor september.


Tina toont ons de refter, de klaslokalen, de theaterzaal, de gymzaal, het voetbalveld, het tweede voetbalveld, het rijtje gele schoolbussen. Terwijl vertelt ze honderduit. Over de armoede in het dorp. Een schril contrast met een school die over een gigantisch budget lijkt te bezitten.


Chamberlain Bauder


In het geschiedenislokaal van Tina spreken we met haar zoon. De zeventienjarige Chamberlain Bauder geeft ons een inkijk in zijn leven, en vertelt ons hoe het is om op te groeien in Willard. Hij praat over de kloof tussen arm en rijk, en hoe die alsmaar groter wordt. Hoe de politiek dat zou kunnen oplossen. Hij maakt hele uiteenzettingen en legt ons uit hoe het zo ver gekomen is. De huidige problematiek. En wat er, volgens hem, nu moet gebeuren.


Na het gesprek, neemt hij ons mee het voetbalveld op. Hij nodigt ons uit om de volgende dag terug te komen, zijn voetbaltraining op het tweede veld bij te wonen.

Het komt goed


Denken we met ons drie. Geert van achter zijn camera, Tom die in zijn werkboek razendsnel notities maakt en vragen opschrijft, en Fien van op de interview-stoel. Als deze verstandige kerel straks afstudeert en de wereld in trekt, met zijn progressieve plannen vanuit deze ietwat achtergestelde plek, als hij hiernaar terugkeert, of als hij eindelijk president wordt - daar zijn we zeker van - dan komt het goed. Met deze plek. Met deze mensen.

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven