Zoeken

ON THE ROAD

All roads lead to Albany

Foto: Schoharie County, on the road © Fien Leysen


Darby Penney


In Albany spreken we vandaag met Darby Penney en Jon Crispin. Darby Penney schreef het boek "The Lives They Left Behind: Suitcases from a State Hospital Attic".

Daarin vertelt ze het verhaal van de valiezen die op zolder werden teruggevonden in het psychiatrisch ziekenhuis in Willard.


Patiënten die toekwamen en opgenomen werden, moesten hun bezittingen afgeven. Deze werden in hun oorspronkelijke valies veilig opgeborgen.


In al onze ontmoetingen in Willard horen we verschillende meningen over het boek van Penney. Mensen uit de wijde omstreek vonden het mooi en ontroerend, waren geshockeerd dat er ergens op een zolder een verzameling vergeten levens in koffertjes zat. Het vroegere personeel reageert gekwetst en boos, en vertelt ons hoe de patiënten tijdens hun verblijf altijd toegang hadden tot hun valies en persoonlijke bezittingen. Niemand werd vergeten, de koffertjes werden niet 'ontdekt'. Ze waren er altijd al, elke verpleegster wist dat ze bestonden. Maar bij de verhuis van het ene gebouw naar het andere, of herinrichtingen van sommige afdelingen, wist niet iedereen meer waar ze waren. Bij de afbraak en sluiting, bleken ze op zolder te staan.

Vergeten, volgens sommigen. Veilig bewaard, volgens anderen.


Aan de hand van de 427 valiezen en hun inhoud probeert Darby Penney het leven van de verschillende patiënten te schetsen.


Jon Crispin


Op de terugweg van Albany naar Willard, houden we halt in een hip restaurant. We ontmoeten er Jon Crispin, de fotograaf die elke valies op beeld mocht vastleggen. Hij toont ons zijn werk en praat over de moeizame werkwijze en communicatie. Het liefst, zouden wij alle vier, de verlaten gebouwen bezoeken, er rondlopen. Jon om foto's te nemen, wij om het op video vast te leggen. Te zien. En misschien hier en daar te voelen hoe het er ooit was.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven